Europarlement waarschuwt EU-leiders

De EU-meerjarenbegroting voor 2014-2020 moet niet te veel afwijken van de wensen van het Europees Parlement, anders gaat het feest niet door. De voorzitter van het Europees Parlement (EP), Martin Schulz, waarschuwde de EU-leiders donderdag maar alvast mochten zij overeenstemming bereiken over het EU-budget.

Het EP heeft voor de eerste keer het recht de meerjarenbegroting goed- of af te keuren. Door van te voren al rekening te houden met de wensen van het Europarlement is de kans natuurlijk groter dat ze met het eindvoorstel zullen instemmen, maakte Schulz duidelijk. Wat er nu op tafel ligt is in de ogen van Schulz veel te weinig gericht op de toekomst. "Dit is de meest achterwaartse begroting in de geschiedenis van de unie", want juist op innovatie en onderzoek lijken de leiders te willen korten.

Schulz zal bovendien weigeren zijn handtekening onder een akkoord over de EU-meerjarenbegroting te zetten als het gat tussen de betalingen en verplichtingen te groot wordt. Europa stevent volgens Schulz af op een fiscal cliff: een situatie waar de verplichtingen veel hoger zijn dan er geld in kas is om die mee te betalen. "Ik kan, wil en zal dit niet accepteren."

Bovendien moet Europa zich niet laten gijzelen door de wil van een land, aldus Schulz. Daarmee verwees hij concreet naar de positie van de Britten die een forse verlaging van de meerjarenbegroting eisen, anders gaan ze niet akkoord.