China eert oud-chef Securitate in Roemenië

De Chinese ambassade in Roemenië heeft voor ophef gezorgd door de laatste chef van de Securitate, de communistische geheime politie, te eren. Julian Vlad kreeg zondag een prijs voor de rol die hij speelde bij het ontwikkelen van de banden tussen de twee landen, maar het nieuws kwam woensdag pas naar buiten.

Vlad gaf van 1987 tot 1989 leiding aan de gehate geheime politie, die naar schatting over zo'n 760 duizend informanten beschikte. Roemenië worstelt nog altijd met de nalatenschap van de geheime politie. De archieven van de Securitate zijn nooit vrijgegeven.

Hoewel Roemenië tegenwoordig lid is van de Europese Unie en de NAVO heeft het land van oudsher nauwe banden met China. Stelian Tanase, een politiek commentator, noemde de prijs 'een spook uit het verleden'.

Roemeense media citeerden woensdag uit de toespraak die Vlad gaf nadat hij de prijs in ontvangst had genomen. "In de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw, toen China streed voor zijn rechtmatige plaats op het internationale toneel, ondersteunde Roemenië deze strijd", aldus Vlad.

Vlad werd in 1989 tot 25 jaar cel veroordeeld wegens het optreden van de Securitate tijdens de anticommunistische opstand in het land. Hij werd vier jaar later echter al vrijgelaten.