Duitsland wil gevangenisstraf voor bankiers

Bankiers die verantwoordelijk zijn voor de val van hun bank, moeten tot vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Volgens de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble moeten mensen die veel geld kunnen verdienen, ook risico's lopen. De Duitse regering keurde woensdag een voorstel goed om bankiers te kunnen straffen.

De wet wordt later dit jaar aan het parlement voorgelegd. Volgens Duitse bankiers is het voorstel voornamelijk gericht op het winnen van stemmen bij de landelijke verkiezing in september. Volgens Schäuble wil de regering met het voorstel echter lessen trekken uit de kredietcrisis en de deregulering van de financiële sector.

Het Duitse voorstel is tot stand gekomen in overleg met Frankrijk. Beide landen willen strengere regels voor de financiële sector. Zij hopen dat hun strenge nationale wetgeving later kan worden uitgebreid naar de gehele Europese Unie.

Naast het voorstel om bankiers te kunnen straffen, wil Duitsland dat banken hun risicovolle activiteiten gaan afsplitsen, als deze te veel risico veroorzaken voor de consumenten. Als er meer dan honderd miljard euro omgaat in risicovolle handel, dan moet dat deel van de bank worden gescheiden van de consumententak van de bank. Ook als meer dan twintig procent van de balans uit risicovolle zaken bestaat, moet er een scheiding plaatsvinden.

De strengere regelgeving kan volgens Schäuble gevolgen hebben voor ongeveer twaalf banken. Hij noemde daarbij geen namen, maar waarschijnlijk vallen Deutsche Bank en Commerzbank onder de banken die risicovolle activiteiten moeten gaan afsplitsen.