Dell van de beurs door miljardendeal

Pc-maker Dell wordt voor 24,4 miljard dollar (18,5 miljard euro) verkocht aan de topman van het bedrijf en een groep investeerders. Daardoor verdwijnt het bedrijf na bijna 25 jaar van de beurs. Dat maakte Dell dinsdag bekend.

Door het bedrijf van de beurs te halen, hoopt Dell zich meer op de lange termijn te kunnen richten en minder afhankelijk te worden van de financiële druk van Wall Street. Aandeelhouders krijgen 13,65 dollar per aandeel. Dat is 25 procent meer dan de koers op 11 januari, de dag voordat geruchten over een overname van het bedrijf begonnen. Vijf jaar geleden was een aandeel echter nog 26 dollar waard.

De oprichter en topman van Dell, Michael Dell, blijft aan als bestuursvoorzitter. Hij had al zestien procent van de aandelen in handen. Daarnaast neemt ook private-equityfirma Silver Lake een deel van de aandelen in handen. Microsoft doet ook mee met de deal. Dat bedrijf verstrekt een lening van twee miljard dollar om de overname te financieren.

Michael Dell bracht het bedrijf in de jaren tachtig naar de beurs en haalde daarmee dertig miljoen dollar op. In de jaren negentig groeide Dell snel en werd de oprichter een van de rijkste mensen ter wereld. Zijn vermogen wordt op dit moment geschat op zestien miljard dollar. In de hoogtijdagen van de dotcomboom had het bedrijf een beurswaarde van ruim honderd miljard dollar.

Sinds de kredietcrisis in 2008 zijn financierders huiverig om dergelijke overnames te financieren. De overname van Dell is sinds de start van de kredietcrisis de grootste deal in zijn soort. De kopers financieren de deal deels door Dell met schulden op te zadelen, een zogeheten leveraged buyout. In de technologiesector is de overname van Dell de grootste leveraged buyout ooit.

Het van de beurs halen van Dell is niet zonder risico. De schulden zullen moeten worden afbetaald, waardoor het bedrijf minder geld kan investeren in nieuwe technologie, of in de overname van andere bedrijven. De laatste drie jaar deed Dell voor negen miljard dollar aan overnames. Ook kan Dell het personeel niet meer stimuleren met bonussen in aandelen.

Dell is de derde pc-maker ter wereld. De pc-markt daalde vorig jaar echter met 3,5 procent, de eerste daling in ruim tien jaar tijd. De verwachting is dat de verkoop van laptops het dit jaar moet afleggen tegen de verkoop van tablets. Zowel Dell als HP, de grootste pc-maker ter wereld, probeert meer software te ontwikkelen en meer aan advieswerk te doen om hun bedrijf staande te houden. In die twee branches zijn de winstmarges hoger dan bij de bouw van pc's.


Dell van de beurs door miljardendeal (Foto: Novum)