FOK!filmtips van de dag: Dante's Peak

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Vanavond kan je kijken naar actie, avontuur en historisch drama. Om 20:30 zendt RTL8Dante's Peak uit. In 1993 tracht vulkanoloog Harry Dalton samen met zijn verloofde Marianne te ontsnappen aan de asregens ontstaan door een uitbarsting van de vulkaan Galeras in Colombia. Beiden zijn medewerkers bij de United States Geological Survey. Marianne sterft nadat een uitgespuwd rotsblok haar schedel doorboort. Harry doet het sindsdien wat rustiger aan. Vier jaar later wordt hij door zijn baas Paul Drefuss naar Dante's Peak gestuurd om onderzoek te doen naar de vulkaan, onderdeel van de Cascade Range, aldaar. Seismologische gegevens duiden aan dat het aantal lichte aardbevingen in de regio is gestegen maar niet alarmerend. Dat dit verandert, kan je natuurlijk met gemak zien aankomen. 

De hoofdrollen zijn voor Pierce Brosnan, Linda Hamilton & Charles Hallahan.

Fans van Star Trek moeten om 22:30 afstemmen op RTL7 dan begint namelijk Star Trek: The Motion Picture. De eerste film van de franchise nadat de populaire televisieserie stopte in 1969. 

In 2273 wordt het Klingonrijk binnengevallen door een buitenaardse macht, verhuld in een gigantische energiewolk met een diameter van meer dan tien miljard kilometer. Deze vernietigt drie Klingonschepen en Epsilon 9, een buitenpost van de Federatie. De wolk lijkt op weg naar de aarde. De USS Enterprise NCC-1701 wordt er op uitgestuurd om het fenomeen te onderzoeken. Admiraal James T. Kirk neemt hiervoor als kapitein het commando over van de nieuwe Enterprise-kapitein Willard Decker. Deze wordt in rang teruggezet tot commander, wat tot de nodige frictie tussen de twee leidt. Ook de oude bemanningsleden van Kirk komen terug aan boord. Nadat de wetenschapsofficier bij een ongeluk met de transporter sterft, wordt koers gezet naar Vulcan. Hier wordt commander Spock opgehaald om de gestorven officier te vervangen, waarna de oude Enterprise-bemanning weer compleet is.

Nachtbrakers kunnen kijken naar Black Death om 00:40 op BBC1. Rond 1348 wordt Engeland geteisterd door de pest. Overal liggen lijken en het land is in chaos. De kerk verliest haar greep op de bevolking, bij wie de angst overheerst. Er is echter één dorp gespaard gebleven voor de zwarte dood. Het is veraf gelegen van de beschaving en omringd door moeras. Er gaan geruchten rond dat een tovenares de leider van het dorp is. Deze Langiva, gespeeld door Carice van Houten, zou de doden weer tot leven kunnen wekken. De gevreesde ridder Ulrich, een rol van Sean Bean, krijgt van de kerk de opdracht om op onderzoek te gaan naar deze geruchten. Hij neemt de jonge monnik Osmund, vertolkt door Eddie Redmayne, met zich mee. Die hem en zijn bende veilig door het moerasland naar het dorp moet proberen te leiden. Het is een gevaarlijke reis maar wanneer ze in het dorp aankomen stuiten ze op de ultieme gruwel.