SP wil parlementair onderzoek naar ondergang SNS

De SP wil dat er een parlementair onderzoek komt naar de ondergang van SNS Reaal. Zo moet duidelijk worden hoe het kan dat toezichthouders niet eerder hebben ingegrepen en waarom de uiteindelijke redding zo lang op zich liet wachten.

SP-Kamerlid Arnold Merkies vindt dat er vooral kritisch gekeken moet worden naar de rol van De Nederlandsche Bank (DNB). "Het is vreemd dat, ondanks de vele verhalen over misstanden bij SNS, er niet eerder ingrepen is", stelt Merkies in een verklaring.

Volgens Merkies leed de top van de bank aan grootheidswaanzin. "Gewone Nederlanders moeten nu voor dit wangedrag opdraaien. De toezichthouder heeft die risico's mogelijk veel eerder kunnen signaleren. Ik wil alle feiten op tafel, zodat nieuwe fiasco's voorkomen kunnen worden."

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakte vrijdag bekend dat SNS Reaal genationaliseerd werd. De bank en verzekeraar kreeg in 2008 al achthonderd miljoen aan staatssteun. De nationalisatie kost de overheid zeker 3,7 miljard euro.