'Zes maanden voor vredesakkoord met Taliban'

De leiders van Groot-Brittannië, Afghanistan en Pakistan hebben de Taliban maandag uitgenodigd naar de onderhandelingstafel te komen. Zij geven zichzelf zes maanden om tot een vredesakkoord te komen.

De Britse premier David Cameron ontving de Afghaanse en Pakistaanse presidenten Hamid Karzai en Asif Ali Zardari in Londen om te praten over het vredes- en verzoeningsproces in Afghanistan. Om dat te bevorderen zijn de drie leiders overeengekomen voor de onderhandelingen een kantoor te openen in Doha in Qatar. Zij menen dat de Taliban hun standpunt ten aanzien van besprekingen matigen en hebben zichzelf een termijn van zes maanden gesteld om vrede te bereiken. Zij beloven daarvoor 'alle noodzakelijke maatregelen' te treffen, liet het bureau van Cameron na afloop van het overleg weten.

De buitenlandse troepen maken zich op om in 2014 uit Afghanistan te vertrekken. De Afghaanse president Karzai verwacht dat de gevechten in zijn land zullen afnemen als de NAVO weg is uit zijn land. Buitenlandse bemoeienis is volgens hem het grootste gevaar dat Afghanistan bedreigt. Hij is nu optimistischer gestemd over de besprekingen die zijn regering achter de schermen met de Taliban voert, omdat de relatie met Pakistan is verbeterd.