Wreck-It Ralph wint vijf Annie Awards

Wreck-It Ralph heeft zaterdag maar liefst vijf Annie Awards in de wacht gesleept. De animatiefilm van Walt Disney Animation Studios won in de categorieën beste film, beste regie, beste stemmenwerk, beste scenario en beste muziek.

Hiermee lijkt de film een nog grotere kanshebber op de Oscar voor beste animatiefilm. Vorig jaar won Rango de Annie Award voor beste film om daarna de Oscar voor beste animatiefilm te winnen.

Wreck-It Ralph gaat over een gamepersonage dat doorgaans alles sloopt, maar ineens het licht ziet. Hij besluit zelf het initiatief te nemen en op een groot avontuur in diverse games te gaan. Hiermee wil hij laten zien over welke kwaliteiten hij beschikt die nodig zijn om een echte held te zijn.

Disney viel in nog vijf categorieën in de prijzen en was met tien trofeeën de grote winnaar van de avond. Dat kwam doordat veel van de genomineerde animatiestudio's de laatste jaren zijn opgekocht door Disney.

Zo won de Pixar-film Brave, over een Schotse prinses die zelf haar levenspad wil uitstippelen, voor beste montage en beste productiedesign. Paperman, eveneens van Pixar, gaat over een man die papieren vliegtuigjes vouwt om de aandacht te trekken van een vrouw en won in de categorie beste animatie.

Het superheldenepos The Avengers van Marvel Studios, ook in handen van Disney, won voor beste geanimeerde effecten in een liveactionfilm. Kristen Schaal won met Gravity Falls: Tourist Trapped van Disney TV de prijs voor beste stemmenwerk in een tv-serie. Howard Green, hoofd communicatie bij Disney, won de June Foray Award, vernoemd naar de oprichter van de Annie Awards, voor zijn bijdrage aan animatiefilms. Alleen Disneys Frankenweenie van Tim Burton schitterde door afwezigheid onder de winnaars.

Dreamworks Animation viel zesmaal in de prijzen, onder meer voor de geanimeerde effecten en het storyboard in Rise of the Guardians. Studio Laika kreeg twee awards voor ParaNorman, een film gemaakt met stop-motion, voor het ontwerp en de animatie van de personages.

De geanimeerde Bengaalse tijger in Life of Pi won namens Fox de prijs voor beste animatie van een personage. South Park-bedenker Trey Parker sleepte de Annie voor beste scenario van een tv-serie voor zijn aflevering Jewpacabra in de wacht.


Wreck-It Ralph wint vijf Annie Awards (Foto: Novum)