Jackie Chan gaat de politiek in

Actiester Jackie Chan is benoemd in een Chinees adviesorgaan dat politieke diversiteit moet bevorderen. Dat schrijven verschillende Chinese media. Chan wordt afgevaardigde namens zijn geboortestad Hong Kong en werd benoemd door de Chinese regering. Volgens critici wordt het adviesorgaan echter feitelijk overheerst door de Communistische Partij.

De acteur kwam de laatste tijd vooral in het nieuws met zijn voorstel om het recht om te protesteren stevig aan banden te leggen. De uitspraak werd hem in Hong Kong niet in dank afgenomen. Volgens kenners is het dan ook absoluut geen verrassing dat het repressieve China de 58-jarige Chan benoemt tot adviseur.

Overigens wordt in China sceptisch gereageerd op de benoeming van Chan. "Ik geloof niet dat Chan ook maar iets van betekenis kan bewerkstelligen, die organisatie is niet veel meer dan een praatgroep", zei politiek commentator Chung Kim-wah. "Maar voor hem is het een slimme zet, want zo kan hij beter de Chinese filmmarkt aanboren."

Ook wordt openlijk getwijfeld aan Chans wens zijn taak serieus te vervullen. Collega-actiester Stephen Chow Shing-Shi, bekend van Kung Fu Hustle, heeft een soortgelijke functie en woont vanwege zijn drukke acteursbestaan vrijwel geen enkele vergadering bij. Het risico is alom aanwezig dat ook Chan vaak verstek moet laten gaan.