Van Gaal: "Debutanten voldoen aan profielschets"

Naast de vele afwezigen, waren er vrijdag ook enkele opvallende aanwezigen in de selectie van het Nederlands Elftal voor het oefenduel van volgende week met Italië. “Het selecteren van Jonathan De Guzman, Daley Blind en Ola John valt in onze profielschets", stelde Van Gaal, die voor elke positie een profielschets heeft waaraan internationals moeten voldoen. "Ze zijn in vorm, houden die vorm vast en zijn fit."

De geboren Canadees Jonathan de Guzman maakt voor het eerst zijn opwachting in de selectie. De 25-jarige middenvelder van Swansea City, die vijf jaar geleden de Nederlandse nationaliteit verkreeg, speelde in 2008 vier wedstrijden voor Jong Oranje. Daarin scoorde hij drie keer. Ook speelde hij namens Nederland op de Olympische Spelen in Peking.

Ook Daley Blind is er voor het eerst bij. De 22-jarige verdediger van Ajax, zoon van assistent-bondscoach Danny Blind, doorliep bijna alle vertegenwoordigende teams van de KNVB, maar tot een oproep voor het grote Oranje was het nog niet gekomen. De twintigjarige Ola John van Benfica speelde ook nog geen A-interland, maar werd door Bert van Marwijk een jaar geleden wel opgeroepen voor de oefenwedstrijd in en tegen Engeland (2-3).

In vergelijking met de voorselectie is Ron Vlaar, die niet op die lijst stond, een opvallende naam. "Hij is weer fit en anders had ik maar negentien man", verklaarde de bondscoach. Van Gaal besloot Leroy Fer vanwege zijn transferperikelen niet op te nemen, maar Adam Maher, die een overgang naar PSV misliep, wel . Maher maakte sinds het WK-kwalificatieduel met Hongarije op 11 september geen deel meer uit van de selectie.