Nieuwe helikopters lijden aan kinderziektes

De nieuwe Italiaanse helikopters van defensie kampen nu en dan met kinderziektes. Dat meldt een woordvoerder van de luchtmacht vrijdag na berichtgeving van De Telegraaf dat de toestellen veel technische gebreken vertonen.

De toestellen vallen volgens de krant vaak uit. De woordvoerder ontkent dat en spreekt van kinderziektes. "Maar dat heb je altijd met nieuwe toestellen. Er wordt volop mee gevlogen."

Volgens het ochtendblad moest deze week vanwege de problemen met de NH-90, waarvan Nederland er inmiddels acht heeft, een ruim twintig jaar oude Belgische helikopter met Belgische bemanning mee met het patrouilleschip Hr. Ms. Friesland.

De zegsman van defensie bevestigt dat een Belgische helikopter mee is gegaan. "Maar dat is omdat wij onze piloten volop aan het trainen zijn met de nieuwe helikopter." Nederland heeft met België een samenwerkingsverband, waardoor dergelijke constructies vaker voorkomen. "Soms gebeurt het ook andersom en gaan wij met hen mee op missie. Dat is heel gebruikelijk."

Rondom de NH-90 rommelde het al eerder. In juni 2011 bleek al eens uit een rapport van de luchtmacht dat de prestaties van de nieuwe helikopters tegenvallen. De NH-90 is als transporthelikopter te zwaar en te beperkt inzetbaar. Zo kan het toestel bij hogere temperaturen minder ver vliegen dan gehoopt. Nederland heeft er in totaal twintig besteld bij producent Agusta.


Nieuwe helikopters lijden aan kinderziektes (Foto: Novum)