SNS Reaal komt in staatshanden

SNS Reaal komt volledig in handen van de Nederlandse staat. Dat heeft het ministerie van Financiën vrijdag bekendgemaakt. De bank en verzekeraar is door verliezen bij zijn vastgoedonderdeel Property Finance zo diep in de problemen geraakt, dat zij niet zelfstandig verder kan. Ook een redding met hoofdzakelijk privaat kapitaal bleek niet haalbaar.

Zonder ingrijpen door de staat zou SNS Reaal onherroepelijk failliet zijn gegaan. Daarom koos de staat voor het uiterste middel: volledige nationalisatie van de bank. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een persconferentie.

Hij zei dat het besluit donderdagavond was genomen in overleg met premier Mark Rutte en De Nederlandsche Bank. Tot donderdagavond 18 uur was gekeken naar oplossing met een private partner, maar die legde volgens Dijsselbloem te veel risico's bij de staat zonder dat hij daar voldoende zeggenschap voor terug kreeg.

Dijsselbloem meldde dat de redding de staat direct 3,7 miljard euro kost. De Nederlandse banken betalen 1 miljard euro mee aan de redding, geld dat ze volgens Dijsselbloem waren kwijtgeraakt als SNS Reaal failliet was gegaan.

Het ingrijpen door Dijsselbloem is gebaseerd op de interventiewet die na de kredietcrisis van 2008 werd ingevoerd en die het kabinet het recht geeft om desnoods een bank te nationaliseren.

Update 9.00 uur: Terugtreden bestuur
Topman Ronald Latenstein, financieel directeur Ference Lamp en voorzitter van de raad van commissarissen Rob Zwartendijk treden terug bij SNS Reaal. Zij "willen en kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor het nationalisatiescenario'', liet SNS vrijdag weten.

De bestuurders respecteren de keuze van het ministerie van Financiën wel, zo geven ze aan. Ze hebben volgens SNS de afgelopen jaren 'zeer hard gewerkt' aan een private oplossing voor de redding van de bank.Latenstein was sinds 2009 bestuursvoorzitter, Lamp sinds 2009 financieel bestuurder en risicodirecteur. Zwartendijk was voorzitter van de raad van commissarissen sinds 2009.

Latenstein, Lamp en Zwartendijk krijgen geen vertrekvergoeding.

Update 9.37 uur: Dreigende bankrun
SNS Reaal werd de afgelopen tijd meerdere keren bedreigd door een bankrun, na berichten over de crisis bij de bank in media. Op sommige dagen werd 0,5 miljard tot 1 miljard euro per dag aan spaargeld weggehaald.

Dat zei directeur Toezicht Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank vrijdag in een toelichting op het besluit om SNS te nationaliseren. Door het weghalen van spaargeld zat er bijna geen kapitaal meer in de bank, aldus Sijbrand.

Dijsselbloem garandeerde dat alle spaartegoeden bij SNS nu veilig zijn. Pinnen kan gewoon vandaag, liet de minister weten.

SNS Reaal komt in staatshanden
SNS Reaal komt in staatshanden (Foto: ANP)