Roemenen en Bulgaren reageren op Britse angst

Het is een en al paniekzaaierij in de Britse tabloids: Roemenen en Bulgaren (Zakkenrollers! Oplichters! Profiteurs!) die met duizenden tegelijk Groot-Brittannië binnenstromen wanneer volgend jaar arbeidsrestricties van de Europese Unie worden opgeheven. Moe van de stereotypen slaan sommigen terug.

Een Roemeense krant plaatst advertenties met de vraag waarom iemand in godsnaam naar een eiland zou gaan met slecht weer en nog slechter eten, als je in een land kunt blijven waar 'de helft van de vrouwen op Kate lijkt en de andere helft op haar zus', een verwijzing naar de vrouw van de Britse prins William en haar zus Pippa. "Ons tapbier is goedkoper dan jullie flessenwater", stelt een andere advertentie en weer een ander verwijst naar het feit dat prins Charles in 2005 een huis in Roemenië kocht.

Achter de grappenmakerij gaat echter een serieuze boodschap schuil.

Roemenen en Bulgaren zien zichzelf als hardwerkende, goedgetrainde werknemers die uitstekend Engels spreken en al veel aan de Britse economie bijdragen. Ze vinden dat uitlatingen dat ze het zorgstelsel zullen uitknijpen wanneer de EU-restricties worden opgeheven overdreven en beledigend. "Er wordt de draak met ons gestoken, we worden denigrerend en als derderangsburgers behandeld", stelt Claudiu Pandaru, hoofdredacteur van Gandul. "Dit is een grappige, fatsoenlijke reactie. We willen de Britten laten zien dat we twee belangrijke eigenschappen bezitten: intelligentie en humor."

De Bulgaarse Dimitar Dimitrov, sinds 2010 werkzaam in de Britse bouw, is beledigd. "Ik ben een Europese burger, zoals duizenden van mijn landgenoten hier en ik begrijp niet waarom we worden gediscrimineerd. Ik werk waarschijnlijk harder dan elke burger van Hare Majesteit dan ook en draag aan de economie van Groot-Brittannië bij door belasting en voor sociale zekerheid te betalen", zei hij.

De afgelopen tien jaar zijn bijna één miljoen Oost-Europeanen naar Groot-Brittannië getrokken en eerder deze week bleek dat Pools inmiddels de tweede taal van het land is. De Britse tabloids waarschuwen voor een migrantengolf komend jaar en de regering overweegt 'opties' om de toestroom van Roemenen en Bulgaren in te perken. Roemenen erkennen dat sommige landgenoten hun door skimming, bedelen en zakkenrollen een slechte naam hebben gegeven, maar benadrukken dat dit slechts een minderheid is.

Sommige Britse analisten halen uit naar hun landgenoten. "Zoals onze vrienden de Polen al ontdekten, tolereren de Britten alles behalve hardwerkende mensen die hier komen om de slechtbetaalde banen te nemen die we zelf niet willen", aldus Robert Shrimsley van de Financial Times.