Dijkgraaf vreest dijkdoorbraak door gaswinning

Als het in Groningen inderdaad komt tot een aardbeving met een kracht van 5,0 kunnen belangrijke dijken wegzakken en grote gebieden onder water komen te staan. De gevolgen zijn dan niet te overzien, zei dijkgraaf Bert Middel van waterschap Noorderzijlvest donderdag op Radio 1.

Middel wees erop dat de dijken van het Eemskanaal, de hoofdvaarweg tussen Delfzijl en Groningen, bij een aardbeving door kunnen breken. "Als dat aan een kant gebeurt, gaat ook de andere kant eraan." Middel wees erop dat veel polders twee meter onder het waterpeil van het kanaal liggen. "Dan verdrinkt dus veel vee." Ook het scheepvaartverkeer en het waterbeheer raakt dan ontregeld.

In zo'n worst case scenario komt ook het aardgasveld in Slochteren waar de Nederlandse Aardolie Maatschappij gas wint onder water komt te staan. Volgens de dijkgraaf moet met zo'n scenario rekening worden gehouden en moeten er dus maatregelen worden genomen.

De dijken moeten zo worden verstevigd dat ze een krachtige aardbeving aankunnen en dat moet volgens het waterschap niet worden betaald door de lokale bevolking. Middel wees erop dat de NAM een samenwerking is van grote multinationals zoals Shell. "Die verdienen er gigantisch veel geld aan, daarom moeten zij over de brug komen." Dat geldt volgens hem ook voor het rijk.

De dijkgraaf heeft hierover gesproken met minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD), maar hij zei het gevoel te hebben dat de risico's worden onderschat. "Het dringt nog niet door dat er op korte termijn iets moet gebeuren." Kamp zei eerder geen aanleiding te zien om de gaswinning te stoppen.

Hoe groot de kans is dat een dijk bij een krachtige aardbeving doorbreekt is nog niet te zeggen. Dat wordt nu onderzocht.

Vrijdag bleek dat de bevingen die door de gaswinning worden veroorzaakt in kracht kunnen toenemen tot 5,0. In de provincie is onrust ontstaan over de toenemende kracht van de aardbevingen. Premier Mark Rutte (VVD) bracht woensdag een bezoek aan de provincie, waar hij de problemen 'zonder meer indrukwekkend' noemde. De Tweede Kamer houdt volgende week donderdag een debat over de problemen.

Sinds 2007 wordt ook aardgas gewonnen in het Waddenzeegebied. Daarbij wordt jaarlijks in de gaten gehouden of de bodem niet te snel daalt. De commissie die dit in de gaten houdt meldde donderdag dat de bodemdaling vorig jaar binnen de grenzen is gebleven. Een woordvoerder van het waterschap stelt dat op soortgelijke wijze in de gaten moet worden gehouden of de aardbevingen niet te sterk worden.