IJslandse (15) mag 'Briesje' heten

Een 15-jarig meisje in IJsland heeft van de rechter toestemming gekregen om de naam te gebruiken die van ze haar moeder kreeg, ondanks verzet van de autoriteiten die zich beriepen op de strenge wet met betrekking tot toegestane voornamen. Het meisje mag nu eindelijk 'Blaer' genoemd worden, wat in het IJslands briesje betekent.

Eerder bepaalden de IJslandse autoriteiten dat de naam Blaer geen vrouwennaam is en derhalve niet gebruikt mocht worden. Tot voor kort werd Blaer in communicatie met de overheid daarom altijd aangeduid als 'Stulka', IJslands voor meisje.

Blaer Bjarkardottir was opgetogen. "Ik ben blij dat het voorbij is. Nu moet ik denk ik nieuwe identiteitspapieren gaan regelen. Eindelijk heb ik dan de naam Blaer in mijn paspoort."

Net als in een handvol andere landen, waaronder Duitsland en Denemarken, heeft IJsland officiële regels wat betreft de voornaam van een baby. De meeste mensen hebben geen problemen met de keuze uit de lijst van 1712 jongensnamen en 1853 meisjesnamen, die allemaal kloppen met de IJslandse grammatica en uitspraak. Ouders kunnen een naam van de lijst kiezen of een aanvraag voor een andere naam indienen bij een speciale commissie, die de naam goed- of afkeurt.

Blaers moeder zei niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat haar dochters naam niet op de lijst stond. Ze hoorde pas later van de priester die de doopceremonie had geleid dat hij een fout had gemaakt door de naam te erkennen. Omdat Blaer een mannelijk lidwoord heeft, wees de speciale commissie die over namen gaat de aanvraag vervolgens af. Dat de rechter de naam nu heeft goedgekeurd, betekent dat meer meisjes Blaer genoemd mogen worden.


IJslandse (15) mag 'Briesje' heten (Foto: Novum)