Buma waarschuwt voor massawerkloosheid

Als het kabinet zijn koers niet wijzigt zakt de werkloosheid weer naar het desastreuze peil van de jaren tachtig. Daarvoor waarschuwt CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma donderdag in een interview met nu.nl.

De Nederlandse economie komt in de achterhoede, stelt Buma. Het kabinet is volgens hem bezig met het verdelen van de rekening terwijl het aan de slag moet met het scheppen van banen.

Bij de formatie zou de VVD zich vooral hebben gericht op het op orde brengen van de overheidsfinanciën terwijl de PvdA vooral keek naar het herverdelen van de lasten. "Er is niet gekozen voor de economie op orde brengen en dat wreekt zich nu, terwijl de rest van Europa uit het dal kruipt", zegt hij.

Nederland staat er volgens hem niet beter voor dan Spanje, Italië en Griekenland als het om economische groei gaat. Hij roept Premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) op snel met een plan te komen. Asscher zou zich te veel richten op het verhogen van lonen. "Hij heeft maar één taak: banen scheppen. Dat is het sociale probleem van 2013."

Nederland moet volgens Buma een voorbeeld nemen aan Duitsland. Daar is volgens hem tijdig hervormd en zijn de lonen gematigd. Het kabinet maakte volgens Buma een misrekening door te denken het vertrouwen met 'wat maatregelen' te herstellen. De vraag is volgens hem of het kabinet durft bij te sturen of door blijft koersen richting 'torenhoge werkloosheid'.

In de jaren tachtig liep de werkloosheid op tot tien procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid lag in november op zeven procent, en stijgt snel.


Buma waarschuwt voor massawerkloosheid (Foto: Novum)