China straft Tibetanen om zelfverbrandingen

Een Chinese rechtbank in de provincie Sichuan heeft donderdag twee Tibetanen veroordeeld wegens moord. Het tweetal heeft volgens de rechter acht mensen ertoe aangezet zichzelf in brand te steken. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhau gemeld. De 40-jarige Lorang Konchok kreeg de doodstraf opgelegd met een 'proeftijd' van twee jaar. Over het algemeen wordt een dergelijke straf later omgezet in levenslang. De neef van Konchok, de 31-jarige Lorang Tsering, kreeg tien jaar cel.

Het is voorzover bekend de eerste keer dat mensen zijn vervolgd in verband met zelfverbrandingen. Dat Beijing niet alleen mensen vervolgt die zichzelf in brand steken, maar ook hun vrienden en sympathisanten is een teken dat de Chinese regering er veel aan gelegen is om het aantal zelfverbrandingen uit protest tegen de Chinese overheersing in Tibet terug te dringen. Het lijkt er bovendien op dat Beijing met de veroordeling van het tweetal de bewering kracht bij wil zetten dat buitenstaanders met andere motieven dan protesteren tegen de regering anderen aanzetten tot zelfverbrandingen.

Bijna honderd Tibetanen hebben zich sinds 2009 in brand gestoken, meestal nadat ze hadden opgeroepen tot religieuze vrijheid en de terugkeer van de Dalai Lama, de spirituele leider van de Tibetanen. In het begin reageerden de Chinese autoriteiten vaak door een enorme politiemacht naar de Tibetaanse gebieden te sturen en te voorkomen dat er informatie over dergelijke protesten naar buiten kwam. Dat had weinig tot geen succes en Beijing lijkt er nu voor te hebben gekozen de demonstranten neer te zetten als slecht geïnformeerd en crimineel om zo de sympathie voor de betogers te doen afnemen.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei donderdag dat de twee mannen 'onschuldige mensen op de weg richting zelfverbranding hebben gedwongen en dat er geen weg terug was'. "We hopen dat de internationale gemeenschap door de veroordelingen in deze zaken duidelijk op het netvlies krijgt welke boze en kwaadaardige methodes aan de dag worden gelegd door de Dalai-kliek en dat ze deze misdaden veroordeelt."

Eerder deze maand meldde Xinhua dat de politie in de provincie Qinghai een Tibetaanse monnik had gearresteerd die zichzelf in brand probeerde te steken. Ook een Tibetaan die de monnik aanmoedigde werd opgepakt. De twee mannen zijn aangeklaagd voor het in gevaar brengen van de openbare veiligheid en moord.