Giffords pleit voor striktere wapenwetgeving VS

Het Amerikaanse Congreslid dat in 2011 in haar hoofd werd geschoten heeft het Congres woensdag opgeroepen striktere wapenwetgeving in te voeren. "Te veel kinderen sterven", aldus Gabrielle Giffords.

"Praten gaat moeilijk, maar ik heb iets belangrijks te zeggen", zei Giffords tijdens haar verrassingsbezoek. Het was de eerste zitting van het Congres over wapenwetgeving sinds een man in december in het stadje Newtown twintig kinderen doodschoot. "Durf het, wees moedig, het Amerikaanse volk rekent op jullie", zei Giffords.

Giffords' echtgenoot Mark Kelly vertelde woensdag hoe de man die Giffords in 2011 neerschoot in vijftien seconden 33 kogels afvuurde en pas gestopt kon worden toen hij zijn wapen opnieuw moest laden. Giffords en Kelly zijn een politiek actiecomité begonnen om striktere wapenwetgeving af te dwingen.

De Amerikaanse president Barack Obama stelde eerder deze maand een reeks maatregelen voor om de wapenwetgeving in de Verenigde Staten aan banden te leggen. Hij wil een verbod op aanvalswapens en op magazijnen waar meer dan tien kogels in kunnen. Ook wil hij achtergrondchecks van wapenkopers.

Het wordt lastig om de wetgeving door het Congres te loodsen. Er is veel verdeeldheid over het recht op het dragen van een wapen, dat is verankerd in de grondwet. De NRA, de Amerikaanse wapenlobby, leidt de pogingen om de strengere wetgeving tegen te houden. Voorzitter Wayne LaPierre zei dat maatregelen tegen wapenbezit in het verleden hebben gefaald 'en nu weer zullen falen'. Hij pleitte voor een betere handhaving van bestaande wetten.