Pools tweede taal van GB

Pools is met zo'n 550.000 sprekers de tweede taal van Groot-Brittannië. Dat heeft het Britse bureau voor de statistiek woensdag gezegd. De afgelopen tien jaar kwamen bijna één miljoen Oost-Europeanen naar het het land. Aangezien Britse statistici pas sinds kort informeren naar het gebruik van een buitenlandse taal zijn er geen vergelijkingsgetallen beschikbaar.

De link met de immigratie uit Oost-Europa is echter duidelijk. Polen trokken massaal naar Groot-Brittannië toen in 2004 acht Oost-Europese landen - Polen, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Litouwen, Letland en Estland - zich bij de Europese Unie voegden. Onder meer Frankrijk en Duitsland sloten tijdelijk de grenzen voor immigranten uit hun nieuwe Europese partnerlanden, waardoor velen naar Groot-Brittannië trokken. Daar waren duizenden banen in onder andere de bouw beschikbaar.

Oost-Europeanen zijn lang niet de enige migrantengemeenschap in het land. Punjabi is de derde taal van Groot-Brittannië; zo'n 275.000 mensen beschouwen het als de belangrijkste taal waarin ze communiceren. Urdu is met 270.000 sprekers de vierde taal. Beide talen komen van het Indiase subcontinent, net als Bengaals en Gujarati, respectievelijk de vijfde en zesde taal van het land. Ook wordt in Groot-Brittannië veel Arabisch, Frans en alle vormen van Chinees gesproken. Ongeveer 562.000 mensen spreken Welsh, maar meestal is dat niet de belangrijkste taal waarin ze communiceren.