Onderzoek naar omkoping in sport

Een onderzoek naar omkoping in de sport moet voor het begin van de zomer duidelijk maken of topsporters in Nederland worden omgekocht om wedstrijdresultaten te beïnvloeden. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, schrijft Spits woensdag.

De onderzoekers moeten onder meer nagaan of sporters zich in Nederland laten omkopen om bijvoorbeeld een wedstrijd te verliezen. Eerder bleek dat er internationaal opererende bendes actief zijn die geld binnenharken door sportlieden om te kopen en vervolgens te wedden dat zij verliezen. De voornaamste vraag in het onderzoek is in hoeverre dat in Nederland gebeurt.

Om hier achter te komen, spreken de onderzoekers met sporters en voormalige sporters, officials, sportbonden, kansspelaanbieders, justitie en politie. Gesprekken kunnen ook anoniem worden gevoerd.

Na een Europese openbare aanbesteding heeft het ministerie besloten het onderzoek uit te laten voeren door hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam Marjan Olfers, hoogleraar criminologie aan de Tilburg University Toine Spapens en onderzoeksbureau Ernst & Young. Hoe zij te werk gaan wil Spapens in Spits nog niet zeggen. "We hebben met elkaar afgesproken dat we tijdens het onderzoek niet met de pers praten. We gaan zo snel mogelijk aan de slag, want het onderzoek moet voor de zomer zijn afgerond."