'Al sprake van epo bij voorloper Rabobank'

Al in 1994 werd er bij de WordPerfect-wielerploeg, de voorloper van Rabobank, gesproken over epo. Dat zegt gepensioneerd hoogleraar interne geneeskunde Jo Marx zaterdag in het Dagblad van het Noorden. Hij maakte destijds deel uit van het medische team van de Nederlandse formatie. Tot nu toe was bekend dat er in 1996 voor het eerst over epo werd gesproken bij Rabo.

De discussie bij WordPerfect kwam op gang na de Driedaagse De Panne waarin paniek ontstond onder de renners. "Ze werden opeens voorbij gefietst door allerlei Italianen en Spanjaarden die daarvoor niet eens als waterdrager konden fungeren", vertelt Marx.

"Er waren renners die het niet meer zagen zitten om geen epo te gebruiken." Voor de ploeg was dat echter geen mogelijkheid, stelt Marx. Wat er wel zou gebeuren werd het begeleidingsteam niet duidelijk en dus stapte Marx op.

Marx geldt als een expert op het gebied van epo. Hij pleitte er al na het Festina-schandaal voor om het middel niet als doping te zien. "En waarom ook niet, als sporters om tekorten aan te vullen wel allerlei andere middelen mogen gebruiken? Als ze last hebben van bloedarmoede, mogen ze ijzer gebruiken en alle denkbare vitaminepreparaten. Alleen epo mag niet", zei hij in 2000 daarover in Ublad, de unversiteitskrant van de Universiteit Utrecht.

"Renners mogen zelfs hoogtetrainingen doen terwijl die exact hetzelfde doel hebben als epo, namelijk kunstmatig je hematocriet opkrikken", ging hij toen verder. "Sorry, maar ik zie niet in wat het verschil is met het gebruik van epo, zeker omdat een hoogtestage veel duurder en dus veel elitairder is. Ik vind dit echt de hypocrisie ten top."