Wijziging huwelijkswet Marokko

De Marokkaanse regering gaat maatregelen nemen om een einde te maken aan het traditionele gebruik dat verkrachte meisjes met de dader moeten trouwen. Bijna een jaar geleden pleegde een 16-jarig meisje zelfmoord om te ontsnappen uit een huwelijk met haar verkrachter.

Vrouwenrechtenactivisten hebben de aankondiging van minister van justitie Mustapha Ramid verwelkomd, maar zeggen ook dat het slechts een eerste stap is om geweld tegen vrouwen te verminderen.

In een artikel van het wetboek staat dat degenen die zijn veroordeeld voor 'verderf' of 'ontvoering' van een minderjarige vrijuit gaan als zij met hun slachtoffer trouwen. Rechters dringen daarop aan, omdat de eer van de familie zo niet bezoedeld wordt.

Vorig jaar maart vergiftigde Amina al-Filali zichzelf. Ze was toen zeven maanden getrouwd met een gewelddadige 23-jarige man die haar had verkracht. Haar familie en de rechter drongen aan op een huwelijk om de familienaam te redden. De kwestie deed de roep om hervormingen in het Noord-Afrikaanse koninkrijk aanzwellen.

"De wijziging van het artikel is een goede zaak, maar het voldoet niet aan al onze eisen", zegt Khadija Ryadi, voorzitter van de Marokkaanse Associatie voor de Mensenrechten. "Het strafrecht moet compleet worden herzien, omdat het te veel bepalingen bevat die nadelig zijn voor vrouwen en hen niet beschermt tegen geweld."

Ze wijst erop dat in de wet onderscheid wordt gemaakt tussen 'verkrachting die ontmaagding tot gevolg heeft en gewone verkrachting'. In het nieuwe wetsvoorstel is de straf voor gemeenschap door verkrachting tien jaar, maar het dubbele wanneer de gemeenschap ontmaagding tot gevolg heeft.

Fouzia Assouli heeft dezelfde zorgen als Ryadi. De wet bestraft geweld tegen vrouwen alleen vanuit een moreel oogpunt en 'niet omdat het gewoon geweld is'. "De wet erkent bepaalde vormen van geweld tegen vrouwen niet, zoals verkrachting binnen het huwelijk, terwijl normaal gedrag, zoals seks tussen volwassenen buiten het huwelijk, nog altijd wordt bestraft'.

Volgens recente cijfers van de regering is in de helft van het aantal verkrachtingen de echtgenoot de dader.

In 2004 paste Marokko delen van de wet aan, maar over het artikel dat geweld tegen vrouwen moet tegengaan bleef een beslissing van het parlement al die tijd uit.