Auto's op startbaan brengen luchtvaart in gevaar

Auto's op de start- en landingsbanen van Schiphol zijn een ernstige bedreiging voor de veiligheid van de luchtvaart. Dat staat in een woensdag verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zo leidde de auto van een vogelwacht die over het hoofd werd gezien in 2010 voor 'een riskante situatie', stelt de raad.

Een vogelwacht controleerde in december van dat jaar de Kaagbaan op vogels, ijs en sneeuw. Een verkeersleider zag de auto over het hoofd en gaf een Boeing 737 toestemming op te stijgen. Hoewel het toestel zonder problemen over de auto vloog, is deze zogeheten runway incursion volgens de raad een van de ernstigste bedreigingen van de veiligheid van de luchtvaart.

In de drie jaar voor het incident kreeg al acht keer eerder een toestel toestemming om te landen of op te stijgen terwijl er nog een vogelwacht op de baan was. Ook daarbij liep het goed af. Oorzaak zijn volgens de Onderzoeksraad de verschillende frequenties die voor de radiocommunicatie op de luchthaven worden gebruikt.

De Onderzoeksraad vindt dat Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland maatregelen moeten nemen. De procedures moeten getest worden aan Europese en VN-richtlijnen en informatie uit onderzoek moet worden gedeeld met luchtvaartbedrijven. Ook moeten verkeersleiders in het waarschuwingssysteem het aantal voertuigen op een baan kunnen zien.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil dat minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) erop toeziet dat de risico's worden beheerst en dat de minister ingrijpt wanneer 'betrokken partijen daar op redelijke termijn niet in slagen'.