'Kopschoppers zijn Nederlanders'

De twee jongens die worden verdacht van de zware mishandeling van een man in Eindhoven begin deze maand, zijn geen Belgen, maar Nederlanders. De ouders van de jongens van 15 en 17 zijn naar België verhuisd. Dat meldt het Eindhovens Dagblad woensdag. Een woordvoerder van de politie wil dit niet bevestigen of ontkennen.

In de krant omschrijft de advocaat van de 17-jarige jongen zijn cliënt als 'een bijzonder nette jongen' die zelf in shock verkeert over wat er is gebeurd. Volgens de raadsman heeft de jongen, zoon van een gerenommeerd zakenman, geen strafblad en is hij nooit met de politie in aanraking geweest. "Hij heeft deelgenomen aan de mishandeling, maar snapt zelf niet waarom hij het heeft gedaan", aldus de advocaat in de krant.

De jongens meldden zich dinsdag bij de politie in Eindhoven, nadat maandag de beelden van de mishandeling van 4 januari waren getoond door het opsporingsprogramma Bureau Brabant. Te zien was hoe een 22-jarig slachtoffer uit Oirschot na een avondje uit op de Vestdijk schijnbaar zonder aanleiding door een groep van acht zo zwaar mishandeld wordt, dat hij buiten bewustzijn raakt. Het slachtoffer werd onder meer in zijn gezicht geschopt.

Bij de politie zijn sinds het tonen van de beelden tientallen, mogelijk honderden tips binnengekomen, meldt de politiewoordvoerder. Die worden nu onderzocht. Ook bekijkt de politie de vele berichten op sociale media over de mishandeling.

Op internet circuleert een foto van een groep jongens die eerder op de avond gemaakt zou zijn en waarop vrijwel alle verdachten zichtbaar zouden zijn. Ook de namen van de jongens worden daarbij genoemd. De politiezegsman laat weten bekend te zijn met de foto en deze mee te nemen in het onderzoek.