'Marc Dutroux is slachtoffer'

Marc Dutroux is een slachtoffer, en daarmee dient rekening gehouden te worden. Desondanks zou hij zeker niet vrijgelaten moeten worden, want hij is nog steeds een gevaar. Dat zegt tenminste Dutroux' lijfarts Michel Matagne.

Matagne wijst erop dat Dutroux in zijn jeugd ernstig mishandeld is door zijn ouders. Zij sloegen hem met bamboestokken, hingen hem ondersteboven van een brug, sloten hem op en vernederden hem. "Ik heb tien assisenprocessen meegemaakt en nooit zag ik een jongen met zoveel verzachtende omstandigheden," zegt Matagne.

Daaraan heeft Dutroux ernstige angstcomplexen overgehouden. Zo vertelt Matagne dat Dutroux zo'n angst heeft voor het donker, dat hij het al in z'n broek doet wanneer hij een blinddoek om moet als hij naar een andere gevangenis verplaatst wordt. Ook stress heeft z'n uitwerking op zijn darmen.

Matagne pleit er daarom voor om het zeer strenge gevangenisregime van de beruchte pedofiel en moordenaar te matigen. Dutroux zit grotendeels in isolatie. "Soms belt hij me 's avonds en ben ik de eerste persoon met wie hij die dag een woord wisselt." vertelt Matagne, die zo'n drie keer per week met Dutroux belt.

Ook aan medische hulp zou het Dutroux ontbreken. Toen hij last kreeg van spontane breuken in de rug, met voortdurende hevige rugpijn als gevolg, duurde het een half jaar voordat er röntgenfoto's gemaakt mochten worden. Aan de oefeningen die hij van de fysiotherapeut moet doen, komt hij echter nooit aan toe, doordat hij vanwege de strenge regels niet naar de sportzaal kan.

Desondanks vindt Matagne wel dat Dutroux niet vrijgelaten moet worden. Dutroux verschijnt op 4 februari voor de rechter om z'n vrijheid te bepleiten, maar daar is hij volgens Matagne nog niet klaar voor: "Hij is zich niet bewust van de zwaarheid van zijn feiten. Dus bestaat het risico dat hij herbegint."