Pedo moet oprotten uit woning

Een man die verschillende keren is veroordeeld voor ontucht met kinderen, moet van de rechter in Haarlem binnen zeven dagen zijn huurwoning ontruimen. De man zorgt voor te veel overlast in de buurt, heeft de kantonrechter besloten in een door verhuurder Elan Wonen aangespannen kort geding.

De kantonrechter acht bewezen dat de man buurtbewoners provoceert en agressief benadert. Daarbij heeft hij vier camera's opgehangen, waardoor zijn buren zich bespied voelen. Dit alles zorgt volgens de rechter voor zo veel overlast, dat Elan Wonen van de man mag verlangen dat hij zijn woning verlaat, op last van een dwangsom van tienduizend euro.

De man beweert de camera's te hebben opgehangen, omdat buurtgenoten hem al eens in zijn tuin zouden hebben aangevallen. Ook zou een buurman vernielingen hebben gepleegd bij zijn woning.

De pedoseksueel woont sinds november 2005 in de woning. In september 2011 bracht de burgemeester van Haarlem Elan Wonen op de hoogte van de veroordeling van de man door de rechtbank in Alkmaar voor ontucht met een 5-jarig meisje. In het vonnis was te lezen dat de man drie keer eerder is veroordeeld voor ontucht met minderjarigen, waarbij in een van de zaken eveneens sprake is van een 5-jarig meisje.

Ook buurtbewoners van de man werden ingelicht. Daarna begonnen buurtbewoners te klagen over het gedrag van de veroordeelde pedoseksueel.

De rechtbank stelt dat uit het relaas van buurtbewoners blijkt dat de man verschillende keren zonder aanleiding een provocerende en intimiderende houding heeft aangenomen tegenover zijn buren. Omwonenden zouden onder meer hun kinderen niet meer buiten durven laten spelen. Daarbij is de man bijna nooit thuis, waardoor hij volgens de rechtbank dus ook geen camera's nodig zou hebben om zichzelf te beschermen.