Chinese censor zet schaar in Skyfall

De Bondfilm Skyfall is niet ongeschonden door de Chinese censuur gekomen. De scènes die zijn bewerkt of verwijderd, spelen zich af in China of gaan over Chinese autoriteiten, schrijft de Britse krant The Guardian. De film draait sinds maandag in de Chinese bioscopen.

De scène waarin een Franse huurmoordenaar een Chinese bewaker doodschiet is geheel verwijderd. Van de opmerkingen waarin slechterik Raoul Silva, vertolkt door Javier Bardem, vertelt te zijn gemarteld door de Chinese overheid, blijven de Chinese bioscoopbezoekers ook verstoken.

Naast het knipwerk hebben de Chinezen ook vrij vertaald. Als Bondgirl Severine een vraag krijgt over haar verleden als onvrijwillige prostituee in China wordt het ondertiteld alsof het gaat over haar connecties met de onderwereld.

De Chinese autoriteiten hebben vaker met de montage van films geknoeid om China er beter vanaf te laten komen. Zo zijn scènes die gaan over de Chinese overheid uit Men in Black 3, Pirates of the Caribbean: At World's End en Mission: Impossible 3 bewerkt.


Chinese censor zet schaar in Skyfall (Foto: Novum)