Veel problemen door winterweer Europa

Het winterweer leidt tot veel problemen voor het vliegverkeer in Europa. Niet alleen in Nederland, maar ook in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland werden honderden vluchten geannuleerd als gevolg van de zware sneeuwval.

Op Schiphol werden maandagochtend ruim twintig vluchten geannuleerd vanwege het winterweer. Daarnaast waren enkele vluchten vertraagd, aldus een woordvoerder. "Het is inmiddels opgehouden met sneeuwen, we hopen de vertraging in de loop van de dag in te lopen." De hinder komt vooral door de winterse omstandigheden op vliegvelden in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. "Daar heeft het hard gesneeuwd en dat heeft ook effect op het vluchtschema hier."

Op Heathrow werden maandag rond de honderddertig vluchten geannuleerd, zo'n tien procent van het totaal dat de Londense luchthaven dagelijks verwerkt. Zondag moest een vijfde van alle vluchten worden geannuleerd. Al sinds vrijdag kampt Heathrow met vertragingen. De luchthaven heeft miljoenen geïnvesteerd om beter bestand te zijn tegen noodweer. Slecht zicht betekent echter dat vliegtuigen met ruimere tussenpozen moeten landen. Daardoor ontstaan vertragingen of moeten vluchten worden geschrapt.

De luchthavens Charles de Gaulle en Orly in Parijs hebben in totaal veertig procent van de vluchten aan de grond gehouden en ook in Frankfurt werden tientallen vluchten geannuleerd. Zo'n honderdtachtig vliegtuigen konden niet vertrekken vanwege ijzel. In München viel meer dan dertien centimeter sneeuw en werden rond de tweehonderd vluchten aan de grond gehouden. Op de luchthavens van Frankfurt en München worden grote vertragingen verwacht.

Niet alleen het vliegverkeer ondervindt hinder. Het treinverkeer in Groot-Brittannië had veel last van het winterweer en ook de Eurostar van Frankrijk en België naar Londen kampte met vertraging. Reizigers met de ICE vanuit Parijs en Brussel naar Berlijn kregen ook te maken met lange vertragingen.


Veel problemen door winterweer Europa (Foto: Novum)