Geen kinderverkrachter door huwelijk

Het lijken wel Midden-Oosterse taferelen: een vrouw wist te voorkomen dat ze veroordeeld werd voor kinderverkrachting door met haar slachtoffer te huwen. Echter, dit speelde zich niet af in een of ander achterlijk moslimland, maar in een modern land, namelijk de VS.

Leah Gayle Shipman uit de staat North Carolina had in 2009 seks met de toen 15-jarige Johnny Ray Ison, die een leerling van haar was. Ze werd al snel opgepakt wegens het verkrachten van een kind en het nemen van ongepaste vrijheden met een kind. Er hing haar een straf boven het hoofd van 15 jaar gevangenis.

Maar Shipman heeft kennelijk een goede advocaat, want met een slim trucje wist ze uit het gevang te blijven. In North Carolina is het namelijk verboden om een man tegen zijn echtgenote te laten getuigen. Door van haar eigen man, met wie ze al 19 jaar in echt verbonden was, te scheiden en Johnny te huwen, werden al diens bekentenissen en getuigenissen ongeldig in de rechtszaal.

Dit geschiedde allemaal in 2011 - Johnny's moeder heeft nog toestemming voor het huwelijk moeten geven omdat hij pas 17 was - maar kwam pas onlangs aan het licht, toen Shipman de enige veroordeling kreeg in deze zaak. Voor het zich verzetten tegen arrestatie krijgt ze een voorwaardelijke straf van 30 dagen, een jaar proefperiode, een boete van van 345 dollar (omgerekend zo'n 260 euro) en ze moet haar onderwijsvergunning inleveren.