Atari VS vraagt faillissement aan

De Amerikaanse tak van gamebedrijf Atari, bekend van klassiekers als Pong en Pac-Man, heeft zijn faillissement aangevraagd. Het bedrijf zou dit doen om zich los te weken van de Franse tak Atari SA. Dat schrijft de Amerikaanse krant LA Times. Volgens de wet kunnen schuldeisers niet langer geld eisen van het bedrijf.

Jim Wilson, topman van het Amerikaanse gedeelte van Atari, hoopt in de komende maanden een koper te vinden. Door de faillissementsaanvraag is het ook mogelijk dat verschillende onderdelen van het gamebedrijf los verkocht worden en dat Atari uiteenvalt.

Het bedrijf richt zich al enige tijd op het aanbieden van downloadbare spellen voor pc's, spelcomputers, smartphones en tablets. Atari kende zijn gloriedagen in de jaren tachtig met zijn eigen spelcomputers, waaronder de Atari 2600, en spellen als Pong, Asteroids en Pac-Man.

Het 31 jaar oude gamebedrijf staat er al ruim tien jaar niet rooskleurig voor. Door verschillende overnames, investeringen en samenwerkingen heeft de Europese tak van het bedrijf al jaren geen winst gemaakt. De Amerikaanse tak doet het in de afgelopen twee jaar beter met een winst van elf en vier miljoen dollar.