Accu's Dreamliner vatten vlam door te lang opladen

De accu's van een aantal toestellen van de 787 Dreamliner, het nieuwste passagiersvliegtuig van Boeing, hebben vlam gevat door te lang opladen. Dat vermoeden luchtvaartveiligheid- en accudeskundigen.

Een Japanse onderzoeker maakte uit de verkoolde resten van de lithium-ion accu van een Dreamliner die eerder deze week in Japan een noodlanding maakte, op dat de al volle accu onder spanning was gebleven. De revolutionaire nieuwe accu zou daardoor oververhit zijn geraakt. Een Dreamliner die in januari in het Amerikaanse Boston in brand vloog vertoont eendere sporen, verklaarde onderzoeker Hideyo Kosugi van het Japanse ministerie van vervoer.

De 787 mag in Europa, de Verenigde Staten en Japan voorlopig niet meer de lucht in. Fabrikant Boeing heeft de levering van nieuwe toestellen opgeschort tot de accuproblemen zijn verholpen.

De Dreamliner is het nieuwste en meest geavanceerde vliegtuig van Boeing, maar in de afgelopen twee weken zijn er al meermalen problemen geweest met accu's die oververhit raakten. De 787 is het eerste vliegtuig ter wereld dat voorzien is van lithium-ion accu's.