NS stelt fabrikant Fyra aansprakelijk

De NS stelt de fabrikant van de Fyra, het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda, aansprakelijk voor de problemen met de trein. Het spoorbedrijf stopt per direct met de afname van nieuwe Fyra-treinen tot de problemen zijn opgelost. Dat laat de NS zaterdag weten. Op dit moment zijn negen van de zestien door de NS bestelde Fyra's afgeleverd.

De afgelopen dagen bleken de Fyra-treinen onvoldoende bestand tegen het winterse weer. IJsblokken die tijdens de rit van de treinen afvallen, beschadigden voertuigen. NS besloot daarom uit voorzorg geen Fyra-treinen meer te laten rijden over de hogesnelheidslijn.

Directeur van de NS Bert Meerstadt vindt dat reizigers moeten kunnen rekenen op een betrouwbare en stabiele dienstverlening richting Brussel. "De opstartproblemen, in combinatie met het ontstane veiligheidsrisico door de veroorzaakte schade door ijsblokken, tonen aan dat de Fyra op het ogenblik niet voldoet aan wat wij met de fabrikant hebben afgesproken", aldus de directeur in een verklaring.

Reizigersclub Voor Beter OV laat aan ons de volgende reactie weten: "Dit komt als mosterd na de maaltijd. Al zeer lange tijd is duidelijk dat deze treinen niet deugen. Dat er een door de Belgen opgelegd rijverbod voor nodig was om de NS zover te krijgen, is bedroevend.

De NS heeft zelf ook grote steken in dit dossier laten vallen. Als belangrijkste noemt Voor Beter OV het opheffen van de oude Beneluxtrein, terwijl toen reeds bekend was dat AnsaldoBreda ondeugdelijke treinen had geleverd en er geen sprake zou kunnen zijn van een ordentelijke Fyra-dienst. De reizigers hebben het door dit beleid van de NS al meer dan een maand zwaar te verduren. Daar doet een claim bij de treinenfabriek niets aan af."

Verder spreekt de NS in zijn persbericht volgens Voor Beter OV onwaarheid. "De reden dat de Fyra naar Brussel nu niet rijdt, is niet een door de NS ingesteld onderzoek naar de conditie van de treinen, maar een door de Belgen terecht opgelegd rijverbod nadat door onopgehelderde reden een bodemplaat onder een Fyra-trein vandaan was gevallen. Dat is iets heel anders."