Robert Redford: Romantiek is verdwenen

Robert Redford ziet een groot verschil in de seksuele moraal in films tussen het begin van zijn carrière en nu. "Ik begon met acteren in de jaren zestig, een romantische tijd. Seks en romantiek hoorden toen bij elkaar", aldus de 76-jarige Redford. "Nu veertig, vijftig jaar later zijn seksuele relaties veranderd en ik heb het idee dat daar niet veel romantiek meer bij hoort."

"Relaties zijn veranderd omdat de tijd is veranderd en door nieuwe technologieën", gaat Redford verder. Volgens de filmmaker zijn mensen tegenwoordig meer aan het sms'en dan dat ze elkaar zien. Redford was in 1973 zelf te zien naast Barbra Streisand in het romantische drama The Way We Were.

Redford richtte in 1978 het filmfestival Sundance op, dat donderdag in de Amerikaanse stad Park City in Utah van start is gegaan. Dit jaar zijn er veel films te zien met een seksueel tintje. Zo draait er het drama Lovelace over porno-actrice Linda Lovelace. Ook is het drama Interior. Leather Bar te zien dat gaat over de SM-wereld en het drama Two Mothers over twee moeders die verliefd worden op elkaars zonen.

Volgens Redford draait zijn festival om diversiteit. Op het festival zijn debuutfilms te zien van 51 regisseurs en zijn 32 landen vertegenwoordigd. Redford wil met Sundance louter films tonen. "We voorspellen niets en vormen niets." Het filmfestival duurt nog tot 27 januari.


Robert Redford: Romantiek is verdwenen (Foto: Novum)