Toch verlof voor Jason W.

Jason W., die in 2004 een handgranaat gooide naar een arrestatieteam in het Laakkwartier in Den Haag, mag toch met verlof. Hij krijgt daarbij wel bewaking mee. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) besloten, meldt een woordvoerder van hem. Teeven legde het verlofverzoek eerder naast zich neer.

De Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bepaalde echter dat Teeven opnieuw moest kijken naar het verzoek van W.. De raad oordeelde dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat W., die lid was van de Hofstadgroep, zou willen ontsnappen.

Naar aanleiding van die uitspraak is navraag gedaan bij politie en justitie, aldus de zegsman. Daaruit bleek dat W. niet meer als vluchtgevaarlijk wordt gezien. Ook komt hij binnenkort na acht jaar cel weer vrij. Teeven acht het verstandig dat W. eerst onder begeleiding naar buiten gaat,'voordat hij zomaar op straat staat'.

Door de actie van de destijds 18-jarige W. in 2004 raakten meerdere agenten ernstig gewond. W. werd veroordeeld tot dertien jaar cel. De Hoge Raad verlaagde de straf van W. eerder met drie maanden omdat de behandeling van zijn zaak te lang had geduurd.