'Ook ministers overschrijden balkenendenorm'

Ook een aantal ministers verdient meer dan de balkenendenorm van 193 duizend euro per jaar. Dat meldt het AD woensdag. De namen van de ministers wil het ministerie van Binnenlandse Zaken volgens de krant niet bekendmaken.

Ministers verdienen 144 duizend euro per jaar, maar daar komen nog tienduizenden euro's aan allerlei vergoedingen bij. Zo is de jaarlijkse bijdrage aan een dienstauto ruim zeventienduizend euro en wordt zo'n 31 duizend euro per jaar gegeven voor pensioenregelingen. Daardoor zijn er toch ministers die meer dan de norm voor bestuurders in de publieke sector verdienen.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maakte vorige week bekend dat ruim 2600 functionarissen in de publieke sector meer verdienen dan de balkenendenorm. Op die lijst stonden geen ministers. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt tegenover de krant dat ook bewindspersonen in 2011 de balkenendenorm hebben overschreden. "Maar wij hebben nu eenmaal besloten dat bewindspersonen niet op de lijst staan", aldus de zegsman.