Eindhoven opgelicht bij woonwagenverhuizing

De gemeente Eindhoven is bij de verplaatsing van een woonwagenkamp opgelicht. Een ex-medewerker stelde valse taxaties op en paste bedragen in andere taxaties aan. De gemeente heeft aangifte gedaan van valsheid in geschrifte en oplichting, zo is dinsdag bekendgemaakt.

In 2004 besloot het toenmalige college nieuwe standplaatsen in te richten voor woonwagenbewoners van de Joost de Momperstraat. Alleen al de vergoedingen voor transport, verhuiskosten en schade bedroegen bijna drie miljoen euro. Daarvan kan 2,2 miljoen euro niet worden onderbouwd.

In totaal kostte de verhuizing opgeteld bijna 8,3 miljoen euro. Veel kosten zijn hoger uitgevallen door tegenvallers zoals verzakkingen, zegt de gemeente. Bovendien bedroegen de onderzoekskosten naar het proces en de fouten ook al twee ton. Vijf families zijn nog altijd niet verhuisd.

Volgens de gemeente had een deel van de kosten kunnen worden voorkomen als medewerkers alerter waren geweest en de systemen beter hadden gewerkt. Ook had de oplichting eerder ontdekt kunnen worden. Eindhoven heeft daarom maatregelen getroffen om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen.