Duitsland wil goud terughalen uit buitenland

De Duitse centrale bank wil zijn in het buitenland gestalde goudvoorraden gedeeltelijk terughalen. Dat schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt dinsdag op basis van bronnen. Meer dan twee derde van het Duitse goud ligt in buitenlandse kluizen.

De Bundesbank heeft voor ongeveer 133 miljard euro aan goud in bezit. Slechts 31 procent daarvan bevindt zich in Frankfurt. De rest is verdeeld over opslagruimtes van de Amerikaanse Federal Reserve, de Bank of England en de Banque de France.

Deze verdeelstrategie is bedacht ten tijde van de Koude Oorlog, toen het verstandig werd geacht om niet al het goud op een plek te concentreren. Recentelijk is echter kritiek geuit op het gegeven dat de Duitse centrale bank niet direct de hoeveelheid en echtheid van de goudvoorraad kan controleren.

De discussie in Duitsland leidde ook in Nederland tot Kamervragen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakte daarop bekend dat meer dan de helft van de 612 ton aan Nederlands goud ligt opgeslagen bij de Amerikaanse Federal Reserve in New York. Daarnaast ligt twintig procent bij de Canadese centrale bank en nog eens bijna twintig procent in Londen. Slechts elf procent van het goud ligt bij De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam. De totale Nederlandse goudvoorraad is ongeveer 24 miljard euro waard.

Dijsselbloem wil het goud niet terughalen naar Nederland omdat de buitenlandse centrale banken 'een uitstekende staat van dienst hebben'. DNB krijgt jaarlijks een accountantsverklaring dat het goud er nog ligt. Daarnaast is het volgens Dijsselbloem 'opportuun' om de goudvoorraad dicht bij grote financiële centra zoals New York en Londen te hebben.