'Frankrijk verdriedubbelt troepenmacht in Mali'

Frankrijk verdriedubbelt zijn troepenmacht in Mali. Dat heeft een medewerker van het Franse ministerie van defensie dinsdag gezegd. Parijs wil met gaandeweg ongeveer 2500 militairen de opmars van de radicaalislamitische rebellen stuiten en het noorden van Mali op hen veroveren, liet de ingewijde weten.

Nigeria stuurt binnen een etmaal de eerste tweehonderd van in totaal negenhonderd militairen naar Mali. Nigeria en andere West-Afrikaanse landen hebben Frankrijk, dat vrijdag de strijd met de oprukkende strijders in Mali heeft aangebonden, hun hulp aangeboden.

Op dit moment maken achthonderd Franse militairen, onder wie enkele elite-eenheden, in Mali kwartier. Ze maken zich op om de tegenaanval in te zetten tegen de rebellen, die vooralsnog geen krimp geven onder een barrage van Franse luchtaanvallen.

De Franse president François Hollande verzekerde dinsdag dat de Fransen pas de aftocht blazen als de orde is hersteld en Afrikaanse troepen de leiding kunnen overnemen.

Frankrijk besloot in Mali in te grijpen omdat een krachtig optreden van de Verenigde Naties op zich liet wachten en haast geboden leek. De rebellen maakten aanstalten de beslissende aanval op Zuid-Mali te openen en door te stoten naar de hoofdstad Bamako. Sinds vrijdag bestoken Franse gevechtsvliegtuigen de stellingen van de strijders.