Verdachte groepsverkrachting lijkt minderjarig

Aan de rechtbank in New Delhi zijn documenten voorgelegd die de minderjarigheid van een van de zes verdachten van de dodelijke groepsverkrachting van een 23-jarige Indiase studente in december lijken te bevestigen. Dat heeft een medewerker van de rechtbank dinsdag meegedeeld.

Als de rechter oordeelt dat de verdachte ten tijde van het misdrijf minderjarig was, moet hij voor de jeugdrechter verschijnen en kan hij tot maximaal drie jaar in een heropvoedingsgesticht worden veroordeeld. Als volwassene zou hij de doodstraf kunnen krijgen. Een van de vijf andere verdachten beweert eveneens minderjarig te zijn.

Het aantonen van iemands leeftijd kan lastig zijn in India, waar veel mensen geen officiële geboorteakte hebben. Vaak wordt vertrouwd op schoolgegevens, ook in dit geval, waarin twee directeuren van de voormalige basisschool van de verdachte stukken hebben overlegd waaruit zou kunnen worden afgeleid dat hij minderjarig is.

De scholen gaan wat de leeftijd van leerlingen betreft meestal af op verklaringen van de ouders. "Als ze bij de aanmelding zeggen dat hij 6 is, schrijven wij 6 jaar op. Als hij er ouder uitziet, schrijven wij misschien 7 op", zei schooldirecteur Sishu Pal Singh.