Politie pakt notoire internetoplichter

Met de arrestatie van een 24-jarige man uit Stadskanaal denkt de politie zeker 89 gevallen van oplichting te hebben opgelost. Dat heeft de politie dinsdag gemeld. De man zat achter de site prolecto.nl, een nep-webwinkel.

De politie kreeg de afgelopen tijd vanuit het hele land aangiften binnen van oplichting via de site, waar vooral witgoed en andere elektrische apparatuur wordt aangeboden. Veel mensen bestelden goederen en maakten geld over naar de rekening van de oplichter. Toen de gedupeerden hun bestelling niet kregen, deden ze aangifte.

Uit het daaropvolgende politieonderzoek bleek dat prolecto.nl werd beheerd door de 24-jarige man. In de zomer had de politie hem aangehouden voor internetoplichting met toegangskaarten voor concerten. De man werd destijds na verhoor weer naar huis gestuurd. Kort daarop ontving de politie de aangiften over prolecto.nl.

Eind vorig jaar besteedde het televisieprogramma Tros Opgelicht aandacht aan de oplichter. De politie was een week geleden voldoende zeker van haar zaak om de man op te pakken in een woning van Wolvega. De man heeft zich tot nu toe steeds beroepen op zijn zwijgrecht. Vrijdag besloot de rechter-commissaris dat hij langer mag worden vastgehouden.

Een 25-jarige man uit Vledderveen die de man uit Stadskanaal vermoedelijk bij zijn praktijken heeft geholpen, is maandag opgepakt. Hij mocht na verhoor weer gaan.