Obama eist verhoging schuldenplafond

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag in de laatste toespraak van zijn eerste regeertermijn geëist dat het schuldenplafond wordt verhoogd. "We zijn geen land van klaplopers", zei Obama.

Als het schuldenplafond niet op tijd wordt verhoogd zullen onder meer veteranen tijdelijk geen uitkering ontvangen, aldus de president. Hij waarschuwde Republikeinen geen concessies te eisen in ruil voor het verhogen van het schuldenplafond. Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden eisen voor elke dollar waarmee het schuldenplafond wordt verhoogd een dollar aan bezuinigingen.

"Ze zullen geen losgeld krijgen in ruil voor het niet ruïneren van de economie", zei Obama. "En ze moeten snel een beslissing nemen want de tijd begint te dringen."

Obama zei ook het Congres te zullen vragen nieuwe wapenwetgeving aan te nemen. De wapendiscussie is weer bovenaan de agenda komen te staan na de schietpartij op een basisschool in december, waarbij twintig kinderen en zes volwassenen de dood vonden. De National Rifle Association, de machtige wapenlobby, heeft sinds de schietpartij meermaals gezegd zich met hand en tand te zullen verzetten tegen nieuwe beperkingen op wapenbezit.


Obama eist verhoging schuldenplafond (Foto: Novum)