Buitenaards leven ontdekt in Sri Lanka

Wetenschapers hebben naar eigen zeggen de belangrijkste wetenschappelijke ontdekking in 500 jaar gedaan. Zij hebben namelijk buitenaards leven aangetroffen in een meteoriet. Deze steen werd onlangs gevonden in Sri Lanka.

De meteoriet is op 29 december vorig jaar neergestort in Aralaganwila, in het oosten van het Aziatische land. In de uit de hemel gevallen steen zijn onderzoekers gestuit op algen. Volgens Chandra Wickramasinghe, directeur van het Centrum voor Astrobiologie van de Universiteit van Buckingham, bewijst dit dat er leven is buiten de Aarde.

Vier onderzoekers hebben hun bevindingen openbaar gemaakt in een gepubliceerd rapport. "We hebben voor het eerst gefossiliseerde diatomeeën in een koolstofhoudende meteoriet ontdekt", zo verklaren de Britse en Sri Lankenese wetenschappers.

Volgens het team zal er ook leven te vinden zijn in de komeet waar de meteoriet ooit deel van uitmaakte. Besmetting wordt uitgesloten. De diatomeeën zijn namelijk verweven met de rotsmatrix.

De meteoriet werd gevonden nadat veel Sri Lankanen op twee dagen voor Oud en Nieuw een enorme vuurbal aan de hemel zagen. Deze spatte uiteen, waarna alle delen op onze planeet terechtkwamen. Volgens de onderzoekers bevatte de meteoriet bij het binnendringen van de dampkring mogelijk water, organisch materiaal en zelfs levende cellen.

Djeez heeft zijn hoedje inmiddels weer opgezet...