Provincie Brabant ziet af van 'snoepreisje' Parma

Het provinciebestuur van Noord-Brabant ziet af van een omstreden vergadersessie in het Italiaanse Parma. Dat maakten Gedeputeerde Staten maandag bekend. De werkconferentie wordt nu in Nederland gehouden.

De provincie wilde begin volgende maand vier dagen naar Parma om daar met Statenleden te praten over het onderwerp 'transitie stad en platteland'. Het provinciebestuur koos voor Parma om de vergadersessie in 'een inspirerende omgeving' te laten plaatsvinden. De kosten van de reis zouden zo'n vijftigduizend euro bedragen.

De plannen zetten kwaad bloed bij onder meer de fracties van PVV, CDA en de Partij voor de Dieren in de provincie. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wilde geen oordeel vellen over de reis, maar benadrukte dat er in Nederland ook uitstekende vergaderlocaties zijn.

"De ophef over het werkbezoek dreigt de inhoudelijke discussie ondergeschikt te maken", meldt de provincie maandag in een verklaring. Dat risico zeggen Gedeputeerde Staten niet te willen lopen, 'omdat de verduurzaming van de landbouw een te belangrijk onderwerp is voor de hele provincie'.

Het provinciebestuur brengt later dit jaar wel met een delegatie een bezoek aan de regio Parma. Ditmaal samen met onder anderen ondernemers en mensen uit het onderwijs, om zo de mogelijkheden te verkennen voor 'structurele uitwisseling van kennis en ervaring'.