Miljoenen hindoes nemen bad in Ganges

Miljoenen devote hindoes hebben maandag een bad genomen in de rivier de Ganges. Volgens hindoes neemt een bad in de Ganges hun zonden weg. De duik in het ijzige water vindt plaats in het kader van het 55 dagen durende Kumbh Mela, het 'Kruikenfeest'.

Mani Prasad Mishra, een hoge functionaris die toeziet op het verloop, zei maandag dat tegen het einde van de ochtend al drie miljoen mensen een bad hebben genomen. Naar verwachting hebben tegen het einde van de dag zo'n elf miljoen mensen een duik in de Ganges genomen.

De naam van het Kruikenfeest is afgeleid van de mythe dat goden strijd leverden met demonen om een kruik, de 'kumbh', met nectar die onsterfelijkheid zou geven. Een van de goden ging er met de kruik vandoor, maar morste tijdens zijn vlucht vier druppels nectar. Iedere drie jaar wordt op een van de vier plekken waar de druppels neerkwamen een festival georganiseerd. Het festival in Allahabad wordt beschouwd als het meest gezegende, omdat het in de buurt ligt van de samenstroming van de drie voor hindoes heilige rivieren, de Ganges, de Yamuna en de Saraswati.