LUMC en Universiteit Leiden zonder stroom

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft maandag tussen 11:20 en 12:30 uur zonder elektriciteit gezeten. Ook delen van Universiteit Leiden zitten zonder elektriciteit.

Delen van he LUMC, waaronder de operatiekamers, intensive care en de gangpaden waren voorzien van noodstroom. Computers en verlichting op andere afdelingen zijn zo veel mogelijk uitgeschakeld om de noodstroomvoorziening niet te zwaar te belasten.

Het Gorlaeus- en Sylvius-gebouw van de Universiteit Leiden zijn ontruimd omdat ook daar de stroom is uitgevallen. "Het kan vervelende gevolgen hebben voor de chemicaliën in de zuurkasten", zegt een woordvoerster. "Daar moeten giftige stoffen worden afgezogen. We nemen het zekere voor het onzekere."

Hoe lang de problemen gaan aanhouden is vooralsnog onduidelijk. Naast het Gorlaeus- en Sylvius-gebouw ondervonden ook andere gebouwen van de Universiteit problemen van de storing, hier is het internet uitgevallen.

Volgens het LUMC en de Universiteit is de storing veroorzaakt doordat de netwerkbeheerder een te hoge netspanning heeft aangeleverd. Er zat gedurende korte tijd 280 Volt op het lichtnet in plaats van de gebruikelijke 230 Volt.