Blanco en Vacansoleil presenteren dopingmaatregelen

Renners van Blanco Pro Cycling en Vacansoleil moeten een verklaring van gedrag ondertekenen. Daarin dienen zij openheid van zaken te geven over hun mogelijke dopinggebruik. Als coureurs weigeren te tekenen, volgt ontslag. Dat staat in het plan dat de KNWU, de ploegen en de Nederlandse Dopingautoriteit maandag presenteren.

Opvallend genoeg heeft Argos-Shimano het plan niet ondertekend. De formatie kan zich niet vinden in het manifest en is maandagmiddag niet bij de presentatie.

"Gezocht is naar een aanpak die een evenwichtige balans kent van enerzijds sancties, en anderzijds rekening houdt met het belang en perspectief voor betrokkenen", schrijven de partijen in het plan, dat doping in het wielrennen tegen moet gaan.

Blanco en Vacansoleil zullen een renner direct ontslaan als zij na 1 januari 2008 doping hebben gebruikt. Renners die voor die datum hebben gezondigd, krijgen een lichtere straf. Zij worden zes maanden op non-actief gesteld en er worden drie maandsalarissen ingehouden. Als achteraf blijkt dat renners de verklaring van gedrag niet naar waarheid hebben ingevuld, leidt dat alsnog tot ontslag.

In het manifest valt verder te lezen dat renners en ploegleiders die meer dan zes maanden geschorst zijn geweest vanwege een dopingvergrijp, niet meer aangenomen worden.

"Het herwinnen van vertrouwen en geloofwaardigheid bij het publiek is meer gediend met een waarheid dan met stelselmatige ontkenningen die vanwege alles wat er al bekend is door het publiek vaak niet of nauwelijks meer worden geloofd", staat in de verklaring.