Bisdom: gekraakte kerk niet geschikt voor opvang

Het kerkgebouw in Den Haag dat is gekraakt om uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak te bieden is niet geschikt voor de opvang van deze mensen. Er is geen gas, water of licht meer aanwezig in de al enige jaren niet meer in gebruik zijnde parochiekerk. Dat meldt het Bisdom Rotterdam, dat met onder meer de parochie en de gemeente wil gaan praten over de ontstane situatie.

Het gebouw aan de Sportlaan werd zaterdag gekraakt en overgedragen aan de asielzoekers. De groep vluchtelingen zat eerder maandenlang in een tentenkamp aan de Koekamp in Den Haag, maar dat werd vorige maand ontruimd. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen wilde een einde aan het kamp, omdat de gezondheidsrisico's mede vanwege de kou te groot waren.

De krakersactie in de leegstaande Sacramentskerk is door de parochie gemeld bij de politie. De parochie wil de kerk afbreken, als onderdeel van een gebouwenplan voor de samengevoegde parochie. In de aanloop naar de uitvoering van die plannen is de kerk gesloten en leeg gemaakt. Het bisdom geeft aan de melding van de parochie bij de politie te steunen, omdat de kerk niet geschikt is voor de opvang van de groep asielzoekers.