Duik in Ganges tijdens hindoe-festival

Meer dan tien miljoen hindoes zullen zich maandag naar verwachting onderdompelen op de plek waar de rivier de Ganges samenkomt met de Yamuna. De duik in het ijzige water vindt plaats in het kader van het 55 dagen durende Maha Kumbh-festival, dat eens in de twaalf jaar op deze plek wordt gevierd.

Vrome hindoes denken dat een bad in de Ganges tijdens het festival hun zonden wegneemt en hen vrijmaakt van de cyclus van leven en dood. In totaal zullen naar schatting honderd miljoen mensen deelnemen aan het festival. De Ganges is overigens feitelijk een open riool.

De naam van het feest is afgeleid van de mythe dat goden strijd leverden met demonen om een kruik, de 'kumbh', met nectar die onsterfelijkheid zou geven. Een van de goden ging er met de kruik vandoor, maar verspilde tijdens zijn vlucht vier druppels nectar. Iedere drie jaar wordt op een van de vier plekken waar de druppels neerkwamen een festival georganiseerd. Het festival in Allahabad wordt beschouwd als het meest gezegende, omdat het in de buurt ligt van de samenstroming van de drie voor hindoes heilige rivieren. Naast de Ganges en de Yamuna voegt ook de mythische rivier Saraswati zich in de stroom.