Israël ontruimt Palestijns tentenkamp

De Israëlische politie heeft zondagochtend een tentenkamp van Palestijnse demonstranten op de Westelijke Jordaanoever ontruimd. Met het kamp protesteerden de Palestijnen tegen plannen van Israël om daar huizen te bouwen.

Het kamp werd vrijdag opgericht. Met het kamp wilden de Palestijnen 'feiten op de grond vestigen' en de bouw van Israëlische huizen tegenhouden. De Palestijnen namen daarmee het motto en de tactiek van joodse kolonisten over, die geloven dat land van hen blijft zodra ze daar een gemeenschap hebben gevestigd.

De Palestijnse activist Abdullah Abu Rahma zei dat de demonstranten hopen dat ze hun tenten weer snel kunnen opzetten. "Vandaag bekijken wij of we kunnen terugkeren", zei hij.

Nadat de rechtbank toestemming had gegeven verwijderde de politie zondagochtend ongeveer honderd demonstranten. Volgens de Israëlische krant Haaretz ging de ontruiming door ondanks een tijdelijk bevel van het hooggerechtshof waarin de ontruiming werd verboden.

Het ontruimen duurde een halfuur. Er werd volgens de Israëlische autoriteiten niemand aangehouden en niemand raakte gewond. De tenten staan er nog. Later wordt besloten wat daarmee wordt gedaan.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet de wegen naar het gebied zaterdagavond afsluiten. Hij zei dat het hooggerechtshof is gevraagd de verbieding van de ontruiming te ontbinden.

Israël kondigde aan door te gaan met het bouwen van huizen in het gebied nadat de Verenigde Naties in november Palestina als staat erkenden. Activisten zeggen dat ze een dorp met de naam Bab al-Shams willen optuigen.

De bouwplannen kregen ongebruikelijk scherpe kritiek van de trouwste bondgenoten van Israël, inclusief de Verenigde Staten. De eigenlijke bouw kan volgens Israël jaren op zich laten wachten, als het ooit van de grond komt. Critici vragen zich af of Netanyahu de bouw echt door wil laten gaan of alleen een wit voetje wil halen bij de hard-liners vanwege de verkiezingen die 22 januari worden gehouden.

Ergens anders op de Westelijke Jordaanoever werd een Palestijn zaterdag doodgeschoten door Israëlische militairen. Volgens Israël probeerde hij het land binnen te dringen. Hij zou niet hebben gereageerd toen militairen hem een halt toeriepen en waarschuwingsschoten losten. Daarna werd hij in zijn benen geschoten. Later overleed hij volgens de Palestijnse politie aan zijn wonden.

Het is de tweede keer in twee dagen dat iemand in het grensgebied wordt doodgeschoten. Vrijdag werd volgens de Palestijnse autoriteiten een man doodgeschoten bij een grenshek in de buurt van de kust. Volgens het Israëlische leger hoorde hij bij een groep mensen die naar het hek renden om het te beschadigen.


Israël ontruimt Palestijns tentenkamp (Foto: Novum)