Resultaten Nokia overtreffen verwachtingen

De laatste kwartaalcijfers van Nokia zijn beter dan het bedrijf zelf had verwacht. Dat komt onder meer door goede verkoopcijfers van de Lumia-smartphone. De Finse telefoonproducent maakte donderdag zijn voorlopige cijfers over het vierde kwartaal van 2012 bekend.

Aandeelhouders reageerden positief op het nieuws, de koers schoot met vijftien procent omhoog. De telefoon- en dienstendivisie van Nokia, die onder meer de Lumia-telefoon maakt, zette 3,9 miljard euro om en maakte een winst van 86 miljoen euro. Er werden 4,4 miljoen Lumia-smartphones verkocht, meer dan verwacht. In totaal verkocht het bedrijf 86 miljoen mobiele telefoons. Ook de Nokia Siemens Netwerkdivisie presteerde beter dan verwacht, met een omzet van vier miljard euro.

Voor het lopende kwartaal voorziet Nokia een negatieve operationele marge voor de telefoon- en dienstendivisie van ongeveer twee procent, met een onzekerheidsmarge van vier procentpunt. De netwerkactiviteiten zouden een positieve marge van drie procent behalen, eveneens met een onzekerheidsmarge van vier procentpunt.

Nokia-topman Stephen Elop sprak van een solide vierde kwartaal. De volledige kwartaalcijfers maakt Nokia op 24 januari bekend.